tervetuloa

sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Temppuilua

Joka ikinen rekku osaa kieriä käskystä, ei vaan meidän tytöt. Kävimme Toffeen kanssa joskus vuonna keppi ja keihäs tokotreeneissä, joissa jokaisen treenikerran välissä koiralle piti opettaa joku temppu, niiden tokoharjoitteiden lisäksi. Toffee oppi tekemään kahdeksikkoa jalkojeni ympärillä ja ravistamaan käskystä, muun muassa. Se oli todella hauskaa ja varmasti on yksi syy Toffeen kanssa syntyneeseen loistavaan kontaktiin. Harmillisesti nuo treenit oli aina sunnuntaisin iltapäivällä, niin emme sitten mökkikaudella ehtineet niihin lainkaan ja lopulta se jäi kokonaan agilityn vallattua harrastuspuolen.

Jo silloin, kun vasta tiesin Nekun olevan tulossa perheenjäseneksi, ajattelin, että pentua koulutetaan heti ja kontaktia koiraan luodaan myös noilla tempuilla. Yksi temppu viikossa. Nekku täyttää parin viikon kuluttua 104 viikkoa, tätä määrää temppuja ei todellakaan ole koiran varastossa. Mutta koska yhteistyö Nekun kanssa on haasteellista, osin tuo puuttuvan peruskoulutuksen takia, pyrin sitä nyt korjaamaan myös tempuilla. En lupaa yhtä uutta temppua joka viikko, mutta jos edes joka kuukausi.

Kieriminen on siis ensimmäinen kuukauden temppu. Jostain syystä kierimistä oli Toffeelle tosi haasteellista opettaa ja se jäi jo vuosia sitten kesken. Vaikka se usein nukkuu selällään tassut kohti taivasta, se ei namin perässä suostunut makuuasennosta kierähtämään selälleen. Ei sitten millään, vaikka tehtävä pilkottiin tosi pieniin osiin, vähitellen vaatimusta lisäten. Kylkimakuulle päästiin, sitten luovutin, eihän mikään koira ole täydellinen, ei edes Toffee.

Nekulle kieriminen namin perässä ei ollut mikään ongelma. Nopeasti on päästy eteenpäin, siihen että palkan saa vasta, kun on kierähtänyt selän kautta takaisin vatsalleen. Nyt pitäisi liittää siihen käskysana. "Kieri" ei ole hyvä, sillä se on liian lähellä "kierrä"-käskyä, jonka molemmat koirat tuntevat ja osaavat kiertää puun, pöydän, ihmisen tai minkä muun tahansa. Ehkäpä kuperkeikka voisi olla hyvä, tuskin tuolle sanalle tulee muuten mitään käyttöä.

Yllättävää tuossa Nekun kierimisen opettelussa oli se, että Toffee seurasi silmä kovana touhua. Kokeilin Toffeellekin kierimistreeniä ja niin se kierähti ympäri! Ei ole totta, etteikö vanha koira oppisi uutta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti