tervetuloa

torstai 21. tammikuuta 2010

Agilitypäästäinen

Nekku on löytänyt taas agilityn riemun. Vuosi sitten aloitettiin Turussa Kelpokoiran alkeiskurssi, kouluttajana oli Janita Leinonen. Silloin Nekkunen oli aivan innoissaan, namikipon kanssa tuntui kaikki onnistuvan suorastaan helposti. Oma innostukseni oli myös katossa ja olin hurmioitunut koulutuksen tehokkuudesta, niinpä kirjasin kaiken muistiin. Liitän loppuun lyhennelmän noista muistiinpanoista.

Alkeiskurssin jälkeen jatkoimme jatkokurssilla. Valitettavasti Nekun juoksu osui niin huonoon saumaan, että meiltä jäi kaksi treeni kertaa väliin. Jatkokursilla kerrattiin aiemmin opittua lyhyiden ratojen muodossa. Tehtiin maksimissaan 13 esteen rataa, pakkovalssia, lähetystä avokulmakepeille, takaakiertoja, lähetys suljettukulmakepeille, takanaleikkausta, pussia, puomia. Ihan uskomattomasti nuo koirat oppi! Kepit oli vielä verkolla rajatut 6-kepin vinokepit, mutta silti. Ja olihan siellä namikippoja joissakin vaikeissa kohdissa apuna, esim. takanaleikkauksessa. Nekulle takanaleikkaus oli alkuun tosi haastava, sillä ensimmäisellä kerralla lähes kiinni tuossa takanaleikattavassa esteessä ennen estettä oli puomin pää, vieläpä sillä puolella minne oli tarkoitus kääntyä. Namien avulla käynyttä koiraa meinasi olla tosi vaikea saada hypylle...

Kouluttajana Janita oli mukava, johdonmukainen, tasapuolinen, koirien ehdoilla toimiva ja äärimmäisen kärsivällinen. Rataantutustumisen jälkeen hän sanoi, että jokaiselle koiralle on 10 min aikaa, siinä ajassa tehdään rataa ja hinkataan niitä kohtia, jotka eivät heti suju. Ja hän katsoi kellosta ajan. Kaikki koirat tuntuivat rakastavan Janitaa ja vaikutti siltä, että ikään, kokoon, rotuun tai roduttomuuteen katsomatta Janitakin piti kaikista koirista. Ohjeet olivat selkeät ja tuntui, että ainakin alkeis- ja jatkokurssitasoisten koirakoiden ongelmat selvisivät tosi nopeasti.

Pidin tuosta tavasta kouluttaa koiraa ja jatkoimmekin syksyllä treenejä Turussa. Takapakkia on tullut paljon hienon alun jälkeen. Koira ei ole ollut kiinnostunut ohjaajasta juurikaan eikä myöskään esteistä. Tilanne on nyt joulun jälkeen selvästi parantunut. Kekkuli hakeutuu esteille ja leikkii kanssani. Se oppii tosi nopeasti, muttei edelleenkään jaksa innostua toistoista, joita me tietenkin tarvittaisiin todella paljon.

Tiistaina HSKH:n treeneissä Susa oli kehittänyt hauskan, nopean ja haastavan radan. Mm. suora putki A:n alla, koira piti saada putkeen ja ohjaaja toista puolta A:ta ottamaan koiraa vastaan putkesta. Eipä ollut helppoa, mutta lopulta kärsivällisen hinkkauksen jälkeen onnistui. U-putkesta A:lle koira suorastaan lensi. Olin todella iloisesti yllättynyt, miten hyvin meillä kaikesta huolimatta meni, pääasiassa epäonniset kohdat johtuivat aivan surkeasta ohjaajasta. Karkasihan Nekku kertaalleen vehnistuttuja tapaamaan...

Keskiviikkona Turussa treenit alkoivat hyvin. Lähdössä pysymisessä on harjoiteltavaa, mutta hypyt ja rengas olivat niin houkuttelevat, minkäs teet. Pääsimme siis hyvään alkuun, hyppysuora takana. Keppien sisäänmenossa virhe, jota aloin korjata, kun halliin saapui kutsumaton vieras. PÄÄSTÄINEN. Pikkiriikkinen otus juoksi kiemurrellen valtavaa vauhtia pitkin hallia löytäen pudonneita namipaloja ja kantaen niitä piiloon, eikä suorittanut yhtään estettä. Nekku oli onneksi mulla tuolloin sylissä, valitettavasti koira kuitenkin huomasi päästäisen. Jatkoimme treeniä, mutta rottakoira muisti saaliin. Niinpä Nekku sinkoili hallia ympäri päästäisen perässä, sai sen hetkeksi suuhunsa, mutta päästi sen sitten taas karkuun jatkaakseen kissa-hiirileikkiä. Sain Nekun hetkeksi unohtamaan tuon ja saimme muutaman onnistuneen ohjauskuvion tehtyä treenin lopuksi. Saas nähdä mitä käy ensi kerralla, etsitäänkö taas rottia vai voisiko se oikea agility olla kuitenkin kivampaa?


Alkeiskurssi

050209
Koiraa palkataan aina kiposta tai maasta tai heitetään palkka, ei kädestä (ainakin alkuun). Opetetaan koiralle, että esteet ovat kaikkein mukavimmat agilityradalla (hakeutuu esteille eikä aina ohjaajan luo, opetetaan koira heti irtoamaan). Janita: ”Jos juokset nopeammin kuin koirasi, voit palkata kädestä!”

Koira opetetaan pysymään namikipolla. Kun namit on syöty, aina vielä yksi nami kippoon. Koiraa ei koskaan kielletä, vaikka se karkaisikin namikipolle. Agilitykentälle ei kuulu sana ei. Jos koira kiertää esteen ja karkaa namikipolle, helpotetaan tehtävää! Kehu ja palkkaa sanallisesti koiraa aina, kun se on suorittamassa tai juuri suorittanut annetun tehtävän, esim. hakeutuu hypylle ja hyppää, ei vasta koiran saavuttua namikipolle. Tee kaikki harjoitteet aina esteen molemmilta puolilta ohjaten.
1.Putki
2.Aita – eteen irtoaminen
3.Vinokujakepit
4.Rengas
5.Pöytä
6.Kontaktieste – nokkakontakti
7.Pussi

120209
Jatkettiin edellisiä harjoituksia omatoimisesti.
Kouluttajaan ohjauksessa harjoiteltiin ”nokkimista”, takaakiertoa (koira kiertää esteen taakse ja hyppää sen sitten takaisin päin ohjaajaan päin) ja valssia (ohjaajan ja koiran linja leikkaavat koiran edessä, ohjaaja kääntyy koiraan päin pyörähtäen koiran edessä, ohjaava käsi vaihtuu, koiran linja kääntyy valssin suuntaan) sekä takanaleikkausta (koiran ja ohjaajan linja leikkaavat koiran takana, ohjaava käsi vaihtuu, koiran linja kääntyy leikkauksen suuntaan)
8.Takanaleikkaus
9.Takaakierto ja valssi

190209
Rengasta ja nokkakontakteja jatkettiin omatoimisesti. Kotiläksyksi sylikäännös-harjoittelua (koira ja ohjaaja nenät vastakkain nami ohjaajan kädessä, ohjaaja lähtee peruuttamaan kutsuen koiraa, namikädellä vedetään koira ohjaajan sivulle ja kiepautetaan kädellä koira u-käännökseen, molemmat jatkavat samaan suuntaan, namipalkka, toistetaan molemmilla käsillä, oikealla kädellä kiepautetaan koira oikealle, vasemmalla vasemmalle, ohjaajan liike suoralla viivalla edestakaisin)
10.Keppikulmat vinokujakepeillä
11.Suoraan putkeen lähetys (pimeä putken suu)
12.4 hyppyestettä ympyrässä 90 asteen kulmissa
13.Pöytä, putki, valssi, pöytä
14.Puomi ja A-este
15.Keinu

260209
Sylikääntötreenit. Kontakteja jatkettiin. Keinua jatkettiin. Kotiläksyksi kontaktitreenejä sekä poispäinkääntö (ohjaaja ja koira vierekkäin, käännössä molempien suunta muuttuu 180 astetta, koiran kääntymissuunta ohjaajasta poispäin, toteutetaan vastakkaisen käden käytöllä, koira vastakkaiseen käteen, nenä käännetään poispäin ohjaajasta, samalla ohjaajakin kääntyy koiran puolelta 180 astetta, palkkaus ja kehut käännyttyä oikein, toistot molemmilla käsillä)
16.Sylikääntö kahdella esteellä
17.Sylikääntö yhdellä esteellä

120309
Jatkettiin kontaktitreenejä. Keinua ja A:ta mentiin ilman kouluttajan apua, ohjaaja hidastaa keinun kallistusta.
18.Neljän hypyn treeni, takaakierto ja välistävedot
19.Puomi, pöytä, puomi
20.Kepit, putki, valssi, kepit

1 kommentti:

  1. Lotta:

    Kuulostaapa hyviltä nuo alkeiskurssin vinkit. Ainoa vaan, että vaikka Tilda on ihan hirvittävän kiinnostunut kaikista esteistä, niin namikippo vie aina voiton. Jos se näkee sen jossain, niin on turha kuvitella, että se menisi yhtä estettä enempää, kun jo säntää kipolle! :D Esimerkiksi keppien päässä ei kärsi olla ollenkaan kippoa, vaikka se näkisi sen ensin tyhjänäkin. Vähintään kaksi viimeistä väliä pitää oikasta, jotta pääsee herkun luo aikaisemmin! Kun taas ilman namikippoa kepit sujuu lähes aina ongelmitta ja kaiken lisäksi todella kovalla vauhdilla! :)

    VastaaPoista